Metamorfoza mieszkania w Ursusie lokalu dwupoziomowego o powierzchni 120m2.Nowoczesny projekt wnętrz mieszkania  z nowym zoptymalizowanym układem funkcjonalnym, wypełniony rozwiązaniami zawierającymi się trendach współczesnego postmodernizmu.  Mieszkanie składa się z  dwóch poziomów. Poziom pierwszy z wejściem do lokalu to przedpokój, łazienka, aneks kuchenny plus jadalnia, gabinet/sypialnia dla gości, salon ze schodami na antresolę, schowek pod schodami. Drugi poziom mieszkania to antresola, łazienka, sypialnia i garderoba.

Główne założenia projektu wnętrz:

Jasna i delikatna kolorystyka. Jasne i przestronne wnętrza mieszkania z wyszukanymi formami i delikatnymi materiałami wykończeniowymi. Harmonijna kompozycja. Przestrzeń wypełniona jest także wieloma celowo przeskalowanymi elementami wyposażenia, które tworzą wyszukaną i harmonijną kompozycję tego wnętrza. Proste minimalistyczne formy. Proste formy wyposażenia oraz nieprzytłaczające zestawienie elementów i kolorów, które dodają atrakcyjnej dostojności przestrzeni tego mieszkania.

Przedpokój

Wejście do mieszkania rozpoczyna się od jasnego i dobrze doświetlonego przedpokoju, który jest otwarty na pozostałe dalsze strefy lokalu. Pierwszym elementem zaraz po wejściu, który rzuca się w oczy jest duży czarnobiały obraz postawiony na podłodze przy  okrągłym stole.  W tej części przestrzeni tzn. przy obrazie stworzono też strefę na stół jadalni z okrągłym kamiennym stołem i nowoczesną białą lampą firmy Artemide nad nim.

Metamorfoza mieszkania w Ursusie zdjęcie przedpokój

Po prawej stronie przedpokoju znajduje się pojemna szafa z wieloma schowkami i szufladami wewnątrz. Szafa wykończona jest frontami obitymi szarą tkaniną Alcantarą, które są otwierane dociskowo bez uchwytów.  Na przeciw szafy znajduje się okrągłe lustro w  czarnej ramie oraz nowoczesna minimalistyczna podwieszana szafka, która pełni funkcję konsoli na podręczne rzeczy.

Minimalistyczne wyposażenie i meble

Przedpokój mieszkania nie jest przeładowana i ma charakter raczej minimalistyczny . Z tego powodu zastosowano delikatne i dyskretne oprawy wpuszczane w sufit podwieszany. Natomiast tuż przy wejściu zaprojektowano kącik z siedziskiem i schowkiem niezwykle pomocny przy zmianie obuwia.  Podłoga wykończona jest płytkami z szarego gresu, który jest zastosowany także w części z aneksem kuchennym i strefie jadalni. Piec gazowy  i rozdzielacz  c.o. ukryty jest we wnęce zabudowanej fornirowanymi frontami, który również otwiera się poprzez naciśnięcie frontu1.

Strefa dzienna  jest bezpośrednio powiązana z przedpokojem, przez co mieszkanie jest bardziej przestronne i lepiej doświetlone światłem naturalnym.  Salon oprócz  przestrzeni wypoczynkowe z beżowymi dwiema sofami i  zabudową TV zawiera schody na antresolę z czarną barierką ze stali w geometryczne wzory.

Strefa dzienna – salon

Inwestorom zależało na uporządkowaniu przestrzeni  pod względem funkcjonalnym i uzyskaniu lekkości aranżacji. Wszystkie zbędne elementy i meble, które pełniły funkcje na przechowywanie zostały przeniesione w inne miejsca tj. do schowka pod schodami, garderoby na drugim poziomie oraz szafy garderoby w przedpokoju.

Mieszkanie w ursusie metamorfoza zdjęcie strefa dzienna

Schody i antresola

Ważnym elementem stylizacji wnętrz jest metalowa czarna barierka w geometryczne wzory oraz przestrzeń nad sufitem tuż obok antresoli wypełniona okazałą zawieszaną designerską lampą.

W salonie zaprojektowano także modyfikację schodów na antresolę, które pierwotnie były ażurowe i posiadały bardzo klasyczną barierkę. Schody zostały zabudowane, tworząc dodatkową płaszczyznę ściany na TV  i półki oraz obszerny schowek.

Projekt wnętrz mieszkanie w ursusie metamorfoza. Strefa telewizyjna i ażurowa metalowa czarna barierka na schodach.

Łazienka

Łazienka została powiększona i wyposażona m.in. w dużą przestrzeń prysznica z przesuwanymi szklanymi drzwiami systemowymi z chromowanymi okuciami. Charakterystycznym elementem tej aranżacji jest ściana wykończona kamieniem naturalnym ułożonym w lustrzany sposób, który przechodzi także na sufit podwieszany nad strefą prysznica.   Zabudowa stelaża wc plus szafka nad nim wykonana jest z tego samego materiału tj. wodoodpornego laminatu imitującego naturalny fornir drewna z pionowym usłojeniem. Metamorfoza mieszkania w Ursusie jest wyposażona w klimatyczną łazienkę.

Przestrzeń łazienki po otwarciu drzwi - metamorfoza mieszkania w ursusie

 

Kuchnia

Kuchnia zaplanowana w kształcie litery U z wyraźnym podziałem na zabudowę wysoką na przechowywani oraz cześć z blatem roboczym. Zabudowa kuchenna z dolnymi szafkami oraz wysokimi z frontami w białym lakierze, górne szafki fornir naturalny w pionowe pasy. Blat kuchni  oraz ścian nad nim wykonana z czarnego spieku kwarcowego.

 

Sypialnia

Metamorfoza mieszkania w Ursusie to także drugi poziom na poddaszu, który został bardziej optymalnie zaaranżowany. Z racji dużej ilości istniejących skosów na suficie wynikającej z ulokowania sypialni na poddaszu wszystkie ściany są pomalowane prawie na biało łącznie z wyposażeniem. Przez co także sypialnia sprawia wrażenie lekkiej przestrzeni. Łóżko podwójne ustawione zagłowiem do ściany ze skosem w celu zapewnienia wygodnego traktu komunikacyjnego, którego bardzo brakowało. Na drugim planie biała szafa wnękowa oraz drzwi do większej garderoby.

Metamorfoza mieszkania w Ursusie – galeria:

Więcej projektów autorstwa pracowni można znaleźć w sekcji projektowanie wnętrz portfolio.