loading1
loading2

Szczypta złota

Projekt wnętrza domu około 120m2 w Białymstoku w jasnych kolorach z dodatkiem mocniejszych czarno złotych detali.

Koncepcja i realizacji wnętrza projektu domu o powierzchni 120m2 w zabudowie szeregowej, które zaprojektowane zostało dla młodego małżeństwa i niedawno narodzonego syna. Dom zlokalizowany jest na obrzeżach Białegostoku i został zakupiony na rynku pierwotnym. Inwestorzy po wstępnej analizie założyli optymalizację wnętrz domu przez projektanta wnętrz. Wszystkie prace wykończeniowe zostały wstrzymane do czasu opracowania projektu wnętrz i wszystkich zmian z tym powiązanych.

Dom posiada dwa poziomy użytkowe to jest parter oraz poddasze użytkowe.Parter złożony jest salonu pełniącego funkcję dzienną oraz funkcję miejsca do spożywania posiłków – jadalnię, która łączy się aneksem kuchennym. Ponadto parter to także przestrzeń przedpokoju, WC, korytarza i klatki schodowej, garażu oraz pomieszczenia technicznego.

Poddasze składa się z sypialni małżeńskiej z pomieszczeniem garderoby, sypialni przeznaczonej dla gości, sypialni przypisanej dziecku, dużej łazienki z funkcją wanny i kabiny prysznicowej, korytarza i przestrzeni klatki schodowej.Inwestorom spodobała się koncepcja wnętrz w jasnych i lekkich kolorach, stąd ostatecznie dominuje przede wszystkim biel połączona a czarnymi akcentami i subtelnymi pastelowymi kolorami oraz złotymi detalami.

Projekt wnętrz wypełniony licznymi dekorami można zauważyć przede wszystkim w wyrafinowanych starannie dobranych meblach oraz białej sztukaterii na ścianach i sufitach.

Dekoracyjny charakter tego wnętrza można też zaobserwować eleganckich lampach ze złotymi dodatkami o niebanalnych formach, które są bardzo charakterystyczne.

Zastosowano też materiały wykończeniowe wysokiej jakości takiej jak ciemny parkiet z wędzonego dębu oraz płaty kamienia naturalnego białego i czarnego granitu, a pomieszczeniach sanitarnych płytki imitujące czarny i biały marmur.

Ezgemplarycznym elementem stylizacji tego wnętrza jest biała zabudowa kuchenna z czarnym blatem roboczym, który „zawija” się na spód szafek górnych tworząc ciemną obwolutę wokół przestrzeni roboczej kuchni. Elementem takim jest też zdecydowanie większa głębokość szafek górnych(60cm) ponad czarnym przedłużeniem blatu pod szafkami górnymi.

Zamiast oklepanej tapety i pstrokatej tapety na ścianach zastosowano prostą kompozycję ze styropianowych listew pokrytych masą kwarcową, które tworzą prostokąty i kwadraty wypełniając harmonijnie powierzchnię ścian.

Ze względu na fakt, że niektóre miejsca przestrzeni domu nie są dostatecznie doświetlone, szczególnie klatka schodowa i komunikacja zastosowano duże powierzchnie luster w tych strefach. Zwiększa to nie tylko ilość wpadającego świata, ale także bardzo rozszerza wrażenie głębi przestrzeni, która staje się bardziej przyjazna w odbiorze. Aby jednak być konsekwentnym w wyborze dominującego stylu wnętrza powierzchnie luster składają się z wielu fragmentów w kształcie rombów.

Pomieszczenia w strefie prywatnej na poddaszu nieznacznie poddano modyfikacjom funkcjonalnym optymalizując głównie łazienkę oraz sypialnię małżeńską. Przez co znacząco podniesiono komfort użytkowania łazienki, która nie zapewniała wystarczającej objętości miejsca w pierwotnej konfiguracji.

Finalizując opisywanie tego projektu wnętrza warto zwrócić uwagę na fakt, że optymalizacja i wykreowanie wnętrza spójnego i harmonijnego nie zawsze oznacza duże modyfikacje funkcjonalne. W wielu przypadkach wystarczy nieznaczne wprowadzenie korekt planu pomieszczeń oraz przedefiniowanie odbioru przestrzeni za pomocą np. przemyślanych dekoracji.

 

 

 

Podsumowanie

Rodzaj projektu

Projekt wnętrz w nowym domu

Styl wnętrza

klasyczny, nowoczesny, eklektyczny

Rok realizacji

2019